Ayasofya Tarih ve Tecrübe Müzesi, Ayasofya'nın zengin tarihine ışık tutuyor

Misafirlerini zengin ve çeşitli yeni eserlerden oluşan bir koleksiyonla karşılayan müzenin sergi salonunda, birçoğu ilk kez sergilenen Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait nadide eserler yer alıyor.

Güncellenen “Tarihi Eserler Müzesi Koleksiyonu”nda Kur'an-ı Kerim ve 15. yüzyıla ait Kur'an-ı Kerim'den bölümler, nadir şamdanlar ve Hıristiyan dinine ait ayinle ilgili malzemeler yer alıyor.

Ayrıca Ayasofya'nın yapımında kullanılan antik Yunanca yazıtlı tarihi tuğla ve kubbedeki dört Seraphim Meleğinin yüzlerini kaplayan Fossatti Kardeşler tarafından yapılan bronz madalyonlar da sergileniyor.


Müzeyi her gün yaklaşık 1000 kişi ziyaret ediyor

Müze Müdürü Dr. Murat Bozcu, müzenin açılışından bu yana ziyaretçi sayısının arttığını, müzeyi her gün yaklaşık 1.000 ila 1.250 kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

Bozcu, müzenin zengin görsel ve işitsel tarihi anlatımının yanı sıra tarihi eserler ve bilimsel bilgilerle de ziyaretçilerin ilgisini çektiğini vurgulayarak, “Ziyaretçilerimiz burada bilimsel bilgilerle dijital deneyimini güçlendiriyor. Burayı gezdikten sonra müzeye gidiyorlar. Ayasofya Camii.” “Bu konuda detaylı bilgi alıyorlar ve bundan keyif aldıklarını biliyoruz.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni deneyim müzelerinden ilkinin Ayasofya Tarih ve Tecrübe Müzesi olduğunu belirten Bozcu, şöyle konuştu: “Müzenin dijital bölümünde belli bir yere sabitlenmeden ziyaretçilerimiz hareket edebilmektedir. Geniş metrekarede odadan odaya, Ayasofya Camii'nin ilk yapımından günümüze kadar olan 1700 yıllık tarihini araştırıyor.” “Teknolojik imkanlar sayesinde bu noktaya kadar yaşıyorlar.” dedi.


“Müzemizde Hıristiyanlıkla ilgili çok önemli bir koleksiyon var.”

Müzede küratörlük çalışmalarının tamamlandığını ve 204 eserin sergilendiğini aktaran Bozcu, şöyle konuştu: “Bunların çoğu daha önce müze depolarında saklanmasına rağmen ilk kez sergileniyor. Bu zengin koleksiyon müzemizde oluşturuldu. restorasyon esaslarına göre ısı ve nem dengesini sağlayan özel sistemlerin katkılarıyla müzeye kazandırılmıştır.” Ziyaretçilerimizin beğenisine ve ilgisine sunuyoruz.” dedi.

Ayasofya Tarih ve Tecrübe Müzesi, Ayasofya'nın zengin tarihine ışık tutuyor

Müzenin kalıcı sergi salonunda yer alan ilk Ayasofya binasının çok eski mimari parçalarının önemine vurgu yapan Murat Bozcu, şöyle konuştu:

“Bunlar gerçekten çok önemli bilimsel veriler oluşturan eserler. Ayasofya aynı zamanda büyük bir meydan üzerine kubbe yerleştirilerek oluşturulan önemli bir mimari yapıya da sahip. Bu kubbe ilk inşasından kısa bir süre sonra çöktü. Daha sonra yeniden inşa edildi. Kullanılan malzeme. Kubbenin yapımında Rodos'ta üretilen oyma tuğla örnekleri de konuya ilgi duyanlar için ilgi çekicidir. Elbette müzemizin başyapıtları arasında tüm teknik detayların yer aldığı 36 metre uzunluğundaki temel haritası da bulunmaktadır. Fatih Sultan Muhammed'in kurduğu Ayasofya Vakıfları Hakkında İlgi çeken eserler arasında, Ayasofya'nın Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanımı sırasında camiye bağışlanan çok nadir el yazmaları, rahleler ve sedef kakmalı kasa kapakları yer alıyor. Anadolu'daki kiliselerde koruma amacıyla Ayasofya'nın minberinde de kullanılan Ravza-i Mutahhara'nın kapağından oluşturulan pankart “İşte müze koleksiyonuna eklenen Hıristiyanlıkla ilgili çok önemli bir koleksiyon. “


Müze hakkında

Yaklaşık 3.200 metrekare kapalı alana yayılan müzede, İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Ayasofya Camii'nin vakfiyesine ilişkin belgeler sergileniyor. Bu belgelerde vakfın yönetimi ve harcamaları hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.

Ayasofya Tarih ve Tecrübe Müzesi, Ayasofya'nın zengin tarihine ışık tutuyor

Müzede, Ayasofya'nın hem Bizans hem de Osmanlı dönemleri, 23 farklı dil seçeneğiyle, son teknoloji yardımıyla sürükleyici bir görsel ve işitsel anlatımla anlatılıyor.

Aynı zamanda Ayasofya koleksiyonuna ait eserlerin çoğunun ilk kez sergilendiği Kilise, Cami, Müze ve Kral-Cami başlıkları altında 4 bölüm bulunmaktadır. Binanın zemin katındaki pencerelerden Bizans döneminden kalma bir sarnıcı da görmek mümkün.


Müzede neler var?

Müze gezi programı Bizans'a ayrılan bölümle başlıyor. Bu bölümde Bizans devletinin kuruluşu, Ayasofya'nın kesin yapısının inşası öncesi ve sonrası geçirdiği evreler, çağının çok ötesinde mimarisi ve hepsinden önemlisi görkemli kubbesi, ikonoklastik dönemdeki yıkımlar ve bu dönemdeki büyük yağmalama anlatılmaktadır. Haçlı Seferleri dönemi, her biri özel hazırlanmış görsel şölenlerle ve sonsuz bir ayna gibi, adı verilen yeni yenilikçi yöntemlerle anlatılıyor.

Ziyaretçiler, şehrin kurucusu Konstantin, İmparator Theodosius, Ayasofya'nın eşsiz mimarisinin kurucusu matematikçi İsidore ve tapınağın kurucusu İmparator Justinianus'u tanıyarak, her birinin tarih içindeki yerini öğreniyor. Ayasofya.

Hadis Kapısı'ndan girilen Osmanlı bölümü, Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı nasıl gözbebeği haline getirdiğinin hikayesiyle başlıyor. Adeta küllerinden yeniden doğan Ayasofya'ya sonraki padişahların katkılarıyla devam ediyoruz.

Ayasofya Tarih ve Tecrübe Müzesi, Ayasofya'nın zengin tarihine ışık tutuyor

Ayasofya'yı günümüze taşıyan büyük usta Mimar Sinan ve revizyonları görsel şölenle sunulurken, Ayasofya'nın mimarisine ve sanatına dokunuşlarıyla katkıda bulunan birçok ismin eserleri anlatılıyor.

Müzenin sergi salonunda, önemli bir kısmı ilk kez sergilenen tarihi eserlerden oluşan koleksiyon aracılığıyla Ayasofya'nın 4. yüzyıla kadar uzanan tarihi anlatılıyor.

Kronolojik bir koridor boyunca sergilenen eserler arasında tapınağın mühürlü tuğlalarından mozaiklerinde kullanılan malzemelere, kaligrafi levhalardan tarihi tablolara kadar farklı türlerde birçok orijinal eser yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde yaklaşık 30 yıllık tecrübeyle kurulan DEM Museology tarafından oluşturulan Ayasofya Tarih ve Tecrübe Müzesi'ndeki görsel ve işitsel sunum, 58 dijital tasarım sanatçısı, 4 sanatçı set tasarımcısı tarafından hazırlandı. 8 ressam, 7 farklı sanatçı, yaratıcı yönetim ekibiyle birlikte. Besteci ve 8 müzisyen tarafından yapılmıştır.

Her sergi salonunda döneme uygun görsel içerik, etnik enstrümanlar çalan farklı müzik grupları tarafından canlı olarak eşlik edildi. En üst düzeyde ses deneyimi kapsamında, her odaya uygun ses tasarımı, uzman ses mühendisleri tarafından odalarda atmosferik deneyimin yaşatılması için hazırlandı.

Müzedeki anlatım çok değerli sanatçılar Selçuk Yöntem ve Gülen Karaman sayesinde hayat buldu. Ayasofya Tarih ve Tecrübe Müzesi, haftanın yedi günü 08.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber